CardiacBooster finalist in Academic Startup Competition

CardiacBooster is een van de 10 finalisten van de Academic Startup Competition 2019. Universiteiten en wetenschappelijke instellingen dongen mee met hun beste spin-off in de strijd voor de meest baanbrekende Nederlandse innovatie. CardiacBooster is ontstaan vanuit het Radboudumc. Het apparaat dat de Nijmeegse startup ontwikkelt ondersteunt het hart in die eerste kritieke fase na een hartaanval of acuut hartfalen en vergroot de overlevingskans. De jury koos voor uitvindingen die potentieel de meeste impact hebben. De finalisten presenteren zich 4 en 5 juni tijdens de Global Entrepreneurship Summit (GES) in Den Haag. Florian Ludwig, CEO van CardiacBooster is daar erg verheugd over: “We kunnen de Booster laten zien aan een groot internationaal publiek en krijgen de kans ons netwerk van partners en investeerders te vergroten.”

CardiacBooster

Overlevingskans vergroten bij hartaanval

Van de mensen die een hartaanval krijgen, raakt ongeveer 5-8% in een zogenoemde cardiogene shock. De hartspier is beschadigd en pompt niet genoeg bloed rond. Ondanks de bestaande ondersteuningsapparaten overleeft de helft van die patiënten het niet. CardiacBooster is een nieuw device die de pompfunctie van het hart ondersteunt van patiënten die een hartaanval met cardiogene shock hebben of last hebben van hartfalen. “Ons doel is het sterftecijfer duidelijk onder de 50% te brengen, dat zou fantastisch zijn,” vindt Ludwig.

Nieuwe investeerders en partners ontmoeten

De winnaars presenteren zich in juni tijdens de GES. “Het is een prachtig podium voor startups. We kunnen onze zichtbaarheid vergroten.”  De 10 meest innovatieve startups krijgen ook een reis aangeboden naar Sillicon Valley. “In Sillicon Valley zitten veel bedrijven die medical devices ontwikkelen. Weer een mooie kans om investeerders te ontmoeten,” aldus een opgetogen Ludwig.

Resultaat van samenwerking Radboud en Thuja Capital

Baserend op een uitvinding van Daniël van Dort, arts op de afdeling hartchirurgie in het Radboudumc, is CardiacBooster ontstaan als een nauwe samenwerking tussen het Radboudbumc en de risicokapitaal verstrekker Thuja Capital. Beide partijen leveren kapitaal en mankracht in de onderneming.

RedMedTech Ventures

CardiacBooster ontvangt als een van de eerste startups een lening vanuit het RedMedTech Discovery Fund II. Het fonds is een vervolg op het RedMedTech Discovery Fund I en wordt beschikbaar gesteld in samenwerking met Health Valley Nederland, Radboudumc, Saxion en Oost NL. “Oost NL begeleidde ons bij de aanvraag, mede dankzij die lening kunnen we onze activiteiten uitbreiden en de ontwikkelingen versnellen.”

Foto: CSO Daniël van Dort neemt de award in ontvangst op 14 mei in Amsterdam