InnoFields zoekt oplossingen voor mondiale uitdagingen

Door klimaatveranderingen, explosieve toename van de wereldbevolking en verkeerd grond- en watergebruik ontstaat een groot tekort aan grondwater en voedsel.  Royal Eijkelkamp uit Giesbeek wil samen met andere partijen oplossingen ontwikkelen voor de uitdagingen waar we wereldwijd mee te maken hebben. Gezamenlijk vormen de partners het platform “InnoFields”. Initiator Fons Eijkelkamp is enthousiast: “InnoFields moet gaan bruisen; een plek waar de ideeën stromen en we samen tot innovaties komen.” Wie zich aan wil sluiten is van harte welkom.

InnoFields

Uniek multifunctioneel platform

InnoFields moet een platform worden waarin ondernemers, wetenschappers, innovators, creatievelingen maar vooral ook praktisch ingestelden kennis uitwisselen. “Het concept van InnoFields is uniek in Europa, misschien wel wereldwijd,” zegt Fons Eijkelkamp, directeur van Royal Eijkelkamp. Doel is om te komen tot nieuwe inzichten en oplossingen voor water-, bodem-, klimaat-, en agro-gerelateerde uitdagingen. Geen platform in de vorm van een website of ander online instrument, maar een fysieke plek. “We hebben inmiddels 6.5 ha grond aangekocht voor InnoFields, grenzend aan de Royal Eijkelkamp terreinen in Giesbeek,” licht Eijkelkamp toe.  Aan welke partners heeft InnoFields nog behoefte? “Een mix van startups en grote gevestigde bedrijven zou mooi zijn. Bijvoorbeeld bedrijven in de waterzuivering, maar ook ondernemers die zich bezighouden met artificial intelligence en big data nodig ik uit om mee te denken.”

AgroForestry

AgroForestry is een van de pilots op de InnoFields. Eijkelkamp legt uit: “Met AgroForestry kunnen we laten zien dat diversiteit, fruit naast groenten, helpt om de biodiversiteit en het bodemleven te herstellen. Langdurig monitoren, analyseren, volgen van satelliet-, drone- en grondsensordata laat de onderzoeker en bezoeker de resultaten zien.” InnoFields krijgt een openbare functie. “Mensen kunnen bijvoorbeeld tijdens een fietstocht een extra bochtje maken en bij ons een leerzame onderbreking hebben.”

Hybride leeromgeving

InnoFields zou ook een plek kunnen zijn waar theorie, vaardigheden en werken in de praktijk samenkomen.  “Afspraken met ROCs, universiteiten en landbouwhogescholen maakt hybride leren interessant en mogelijk op deze velden,” verduidelijkt Eijkelkamp.

Oost NL

Fons Eijkelkamp kent ontwikkelingsmaatschappij Oost NL onder meer vanuit diens betrokkenheid bij InnoFactory, een ander initiatief van Royal Eijkelkamp. In het gebouw InnoFactory vinden nu alleen nog de activiteiten plaats van Royal Eijkelkamp, maar de 'fabriek' - waar nieuwe diensten en producten worden ontwikkeld -  kan InnoFields versterken. “Toen het idee van InnoFields ontstond, is Oost NL erbij gebleven. Zij hebben ons goed geholpen het concept te ontwikkelen en hebben het hele proces begeleid.”

Familiebedrijf sinds 1911

Royal Eijkelkamp zet zich sinds 1911 in voor een beter leefklimaat. Het Giesbeeks bedrijf bedenkt, ontwikkelt, produceert en levert slimme oplossingen voor bodem- en waterprojecten wereldwijd. Daarnaast nemen de ondernemers ook nadrukkelijk hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, waarvan InnoFields een voorbeeld is, en het project the Water Entrepreneur vanuit de Eijkelkamp Foundation in Benin.

Belangstellenden welkom op Demo Day

Eijkelkamp nodigt belangstellenden uit voor een voorproefje InnoFields op de Royal Eijkelkamp Demo Day 10 oktober. “We laten veel dingen zien, zoals sensoren om de waterkwaliteit te meten, een scanner om de vruchtbaarheid van grond te meten en instrumenten om de draagkracht van de bodem in kaart te brengen.” Opgeven kan via Fons Eijkelkamp: F [dot] Eijkelkamp [at] eijkelkamp [dot] com.