Investering in unieke gewrichtssparende behandeling

ArthroSave ontwikkelde de KneeReviver waarmee de noodzaak voor het plaatsen van een knieprothese bij jonge patiënten jaren kan worden uitgesteld. Kniedistractie met de KneeReviver zorgt voor herstel van het beschadigde kraakbeen en daarmee langdurige vermindering van artrosepijn. Oost NL, als fondsmanager van Topfonds Gelderland, investeert  samen met MSB Isala en Weskiway in ArthroSave. De investering maakt verdere toepassing van de KneeReviver in de zorg mogelijk.

 

ArtroSave

​Steeds meer en steeds jongere patiënten met knieartrose krijgen een knieprothese

Pijnlijke slijtage (artrose) van de knie is nog steeds niet te genezen. De langdurige medische behandelingen en verminderde deelname aan het arbeidsproces zorgen voor hoge kosten in gezondheidszorg en maatschappij. De uiteindelijke behandeling van knieartrose bestaat uit het chirurgisch vervangen van het eigen gewricht (kraakbeen en bot) door een knieprothese (metaal en plastic). Door de toenemende levensverwachting en de steeds vroegere indicatie voor het plaatsen van een knieprothese zal een eerste prothese niet de rest van een leven mee kunnen. Wanneer je onder de 65 jaar een knieprothese krijgt, is de kans groot dat die knieprothese vervangen moeten worden door een revisieprothese. De resultaten van deze revisieprothese zijn veel minder goed en de behandeling gaat gepaard met veel bijkomende problemen en daarmee hoge kosten. In Nederland worden meer dan tienduizend knieprotheses per jaar geplaatst bij patiënten jonger dan 65 jaar.

Kniedistractie: behoud van je eigen knie

ArthroSave ontwikkelde in samenwerking met het UMC Utrecht de KneeReviver. De KneeReviver is een externe fixateur die distractie van de knie mogelijk maakt. Kniedistractie is een chirurgische behandeling waarbij het kniegewricht voor een periode van 6 weken wordt ontlast door de kraakbeenvlakken een paar millimeter van elkaar te houden. Het gewricht krijgt hierdoor de kans zich te gaan herstellen. Kraakbeen wordt weer dikker, de pijn vermindert en de functie neemt weer toe. Klinische studies tonen aan dat door deze behandeling de beslissing om een knieprothese te plaatsen jarenlang, bij een groot deel van de patiënten tot wel 10 jaar, kan worden uitgesteld. Bovendien behoudt de patiënt al die jaren zijn eigen kniegewricht. Op oudere leeftijd kan dan alsnog zonder beperkingen een eerste prothese worden geplaatst die dan levenslang mee gaat. Door het uitstellen van de eerste prothese kan in veel gevallen een revisieoperatie worden voorkomen. Kniedistractie brengt hierdoor een flinke kostenbesparing met zich mee voor patiënt, zorginstelling en maatschappij.

Verdere ontwikkeling en commercialisatie van de KneeReviver

Karianne Lindenhovius, CEO ArthroSave: "ArthroSave krijgt er met de kennis en investering van Oost NL, MSB Isala en Weskiway sterke partners bij die ons in staat stellen om de KneeReviver nationaal en internationaal in de kliniek te introduceren."

Wilko de Vette, teammanager Health bij Oost NL: "We volgen ArthroSave al enige tijd en nu is het moment aangebroken om de KneeReviver breed in de zorg toe te gaan passen. We zien de potentie en toegevoegde waarde voor patiënten. Met de investering vanuit het Innovatie- en Energiefonds Gelderland kan ArthroSAve een stap zetten naar verdere implementatie in de kliniek en stellen we ArthroSave in staat gesteld om haar internationale ambities waar te maken."

Hans Geertman, MSB Isala: "Met de KneeReviver wordt een nieuwe behandeling geïntroduceerd voor een grote groep patiënten wiens kwaliteit van leven sterk verbeterd wordt. De zorgkosten worden gereduceerd en de kwaliteit van zorg neemt toe, daarom past deze investering zo goed bij ons."

Wim Das, Weskiway: "Knieartrose heeft een aanzienlijke negatieve invloed op het leven van
patiënten. Door te investeren in ArthroSave kan ik een bijdrage leveren aan een oplossing voor artrose. De KneeReviver heeft de Europese CE-markering gekregen. Met deze financieringsronde wordt toepassing van kniedistractie beschikbaar in heel Europa."