Orion: ondersteuning voor innovatieve startups

Orion is een van de 3 startup programma’s van de provincie Gelderland. Orion ondersteunt innovatieve startups om vroege fase ideeën naar de markt te brengen. Orion is een netwerkorganisatie die samen met de provincie, Briskr (Health en Hightech) en Startlife (Agrifood), bouwt aan een sluitend ecosysteem voor startups in Gelderland. Orion is actief in volgende sectoren: Energie, Creatieve Industrie, Smart Industry, ICT, Maakindustrie en overig (zoals zakelijke dienstverlening, zorg, handel en chemie).

We zijn gestart in 2019 en hebben inmiddels 700 potentiële kandidaten gescout en ruim 150 startups in begeleiding.

Ook in 2020 maakt de provincie Gelderland het mogelijk, samen met de partners die de helft van de middelen inleggen, om onze startupvoorziening door te ontwikkelen.

De partners

De partners van Orion zijn: Radboud Universiteit, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Hogeschool Saxion, Hogeschool Van Hall Larenstein, Kiemt, Generation-E, CIVON (Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost Nederland), Rabobank en Oost NL.

Onze diensten

Orion gaat in 2020 onder andere de volgende diensten leveren:

  • Startup begeleiding door professionals die werkzaam zijn bij de partners
  • Actieve doorverwijzingen binnen elkaars netwerken (ook die van Briskr en Startlife)
  • Begeleiding door mentoren (actieve professionals in het werkveld)
  • ‘ IMPROVE’ (acceleratie programma voor startups)
  • Workshops over de relevante thema’s (branding, finance, juridische vraagstukken...)
  • Investor readiness programma
  • Intervisieprogramma voor de startups

Onze doelgroep

Orion werkt voor heel Gelderland. De startups die bij ons welkom zijn zijn innovatief, willen  opschalen, zitten op een kansrijke markt en werken met een goed team.

Verder is samenwerking met één van de genoemde Orion partners, direct of indirect, van belang.

Geïnteresseerde ondernemers kunnen contact opnemen met één van de partners of met Bart Huydts die namens de partners het programmamanagement voert.

Financiering

Naast het begeleidingsprogramma kan Orion ook gebruik maken van twee soorten middelen uit een startup fonds van de Stichting Fondsenbeheer.

  1. Er is financiering mogelijk tot max € 250.000,- (niet Food-Agri en Health, respectievelijk naar Startlife en Briskr), zolang er budget is. Voorwaarde: innovatief, opschaalbaar, kansrijke markt, in Gelderland gevestigd (of daar gaan vestigen).
  2. Verder is er uit dit fonds de mogelijkheid om startersvouchers aan te vragen van € 500,- (geen lening maar een gift). Voorwaarde: starter, aangedragen via één van de partners, in Gelderland gevestigd (of daar gaan vestigen).

Meer informatie

Via een van de partners, of via de programmamanager, Bart Huydts: b [dot] huydts [at] artez [dot] nl  (06-51348076).