Orion: de startup voorziening voor de sectoren energie, creatief en ICT

Gelderland beschikt sinds begin 2019 over een dekkend netwerk aan startup voorzieningen. Voor de sector food is er Startlife, voor health is er Briskr en sinds 1 januari 2019 is er Orion voor de sectoren energie, creatief en ICT (waaronder AI, VR, robotica, smart industry). Deze drie startup faciliteiten zitten in een netwerk.

Orion is een krachtenbundeling van 11 partners: ArtEZ, HAN, Radboud Universiteit, Saxion, Van Hall Larenstein, Kiemt, Rabobank, Oost NL, GenerationE, Civon, provincie Gelderland. We helpen startups te professionaliseren op:
 

  • competentie ontwikkeling
  • business development
  • investor readiness

Orion heeft de ambitie een community te bouwen met, door en voor startups. Dat doen we door:

  • een verbindend programma te bieden
  • een actief en werkend netwerk aan te bieden (door bij Orion aan te haken, sluit je meteen aan bij de andere provinciale faciliteiten)
  • de members van de community peer to peer voordelen te bieden
  • verbinder te zijn naar fondsen
     

Naast de begeleidingsstructuur van de drie startupvoorzieningen is er voor elk van de genoemde sectoren een fonds waaruit leningen (vroege fasefinanciering) aan ondernemers verstrekt kunnen worden. Voor Orion is dat de stichting Fondsenbeheer Gelderland Valoriseert www.fondsbeheergv.nl 

Omdat de uitgeleende bedragen ‘risicovolle’ leningen zijn, komt er maar een deel van terug en raakt het fonds op termijn uitgeput. Om dit te voorkomen heeft de provincie in 2019 € 500.000 aan stichting Fondsbeheer extra ter beschikking gesteld. Hiermee kunnen we alle startups, die aankloppen, verder helpen. Voor de begeleiding van de leningnemers wordt gebruik gemaakt van de begeleidingsstructuur van Orion.