TropIQ Health Sciences verbetert strijd tegen malaria

Het verbeteren van de gezondheid van de mens is het uitgangspunt van het Nijmeegse bedrijf TropIQ Health Sciences. Het ontstond in 2011 als spin-off van de Radbouduniversiteit met drie personen; inmiddels werken er al 15 mensen, stromen er testaanvragen van over de hele wereld binnen én heeft het bedrijf in 2019 zelf twee malariamedicijnen testklaar.

De start van het bedrijf werd vergemakkelijkt door een lening van de provincie Gelderland. De start kreeg vervolgens een flinke boost doordat de Bill & Melinda Gates Foundation een miljoen euro schonk. Recent werd die schenking nog eens met een half miljoen door de Amerikanen aangevuld. Bioloog Koen Dechering, CEO van het bedrijf: “Bill en Melinda Gates waren bijzonder getroffen door onze visie dat er een dynamische relatie ligt tussen armoede en gezondheid, en door onze missie om die gezondheid daadwerkelijk te verbeteren met onze kennis.”

Internationaal erkend

TropIQ heeft zich gespecialiseerd in het doen van onderzoek naar vaccins en geneesmiddelen tegen malaria. Het inmiddels internationaal erkende testcentrum dat hiermee is ontstaan, trekt van over de hele wereld opdrachten aan van ontwikkelaars van malariamedicijnen die hun vaccins en geneesmiddelen laten testen door TropIQ.

Muggendodend

Hiernaast heeft TropIQ een eigen ontwikkeling van malariamedicijnen opgezet. Met het team biologen, biochemici en andere biomedische specialisten heeft Dechering inmiddels twee kandidaat medicijnen ontwikkeld die in 2019 in de mens getest zullen worden. Een ervan heeft een muggendodende werking die ontleend is aan bepaalde stoffen die in al verkrijgbare vlooienmiddelen voor honden werkzaam zijn. “Het is een discipline die nog maar aan het begin van haar ontwikkeling staat”, aldus Dechering. “Juist dat maakt dat er een wereld van kansen openligt voor ons – en voor de mensheid.” Hij is ook al met het ontwikkelen van een medicijn voor een tweede ziekte bezig, de Dengue ofwel knokkelkoorts.

Samenwerking

TropIQ werkt nauw samen met de Radbouduniversiteit waar hoogleraar medische parasitologie prof. dr. Robert Sauerwein, die medeoprichter van TropIQ is, nu als adviseur voor het bedrijf optreedt. Verder zijn er nauwe banden met bijvoorbeeld de ontwikkelingsmaatschappij Oost NL. Via hen zijn er recent contacten gelegd met het Amerikaanse leger om mee te denken met oplossingen voor de relatief hoge ziektelast van soldaten in tropische gebieden door malaria.

Keuzes

Wat Dechering betreft staat het bedrijf nog maar aan het begin van een verdere groei. “Je kunt denken aan andere tropische ziekten zoals de slaapziekte, rivierblindheid, het Westnijlvirus of het zikavirus. Allemaal infecties waar nog lang niet voldoende medicijnen tegen ontwikkeld zijn en waardoor onnodig veel mensen sterven. Er is zoveel nog te ontdekken. We moeten daar zelfs keuzes in maken.”